Focus Traject

Het doel van het Focus Traject is het verlagen van de werkdruk en en het verhogen van je productiviteit. Het traject is voor diegene die veel werkdruk ervaren, een hoge betrokkenheid hebben en weinig beweeg- of speelruimte voelen in hun werk. Daardoor ontstaat er te veel stress. Door deelname aan het Focus Traject ga je met meer rust en meer focus werken. Je leert wat je van je brein kan verwachten en wat niet, en hoe je hier op inspeelt in je dagelijkse werkzaamheden. Hierdoor krijg je meer overzicht en grip op wat je doet en daardoor gaat je stressniveau omlaag.

In het Focus Traject richten we ons onder meer op duurzame gedragsverandering met CGT (cognitieve gedragstherapie) en ACT (acceptance en commitment therapie) en de principes van breinproof gedragsverandering. Gedragsverandering heeft natuurlijk tijd nodig, daarom duurt het Focus Traject drie tot vier maanden. Zo leer je alle opgedane kennis ook duurzaam toe te passen in je manier van werken.

Het Focus Traject bestaat uit verschillende onderdelen: een intake, twee trainingen, twee coachingsesies en het nazorgtraject.

Intake

Aan het begin van het traject vul je een vragenlijst in, waaruit blijkt  waar jij specifiek tegen aan loopt. Deze input gebruiken we om de trainingen toe te spitsen op de specifieke uitdagingen van de groep.

Programma

Groepstraining 1 “Focus: samenwerken met je brein”.
Tijdens de training van 4 uur op een externe locatie besteden we aandacht aan hoe focus precies werkt in je brein en op welke manier dit neurologisch tot uiting komt. Verder gaan we in op de vier verschillende breinprincipes die leiden tot stress, hoe je hier mee kunt omgaan en op welke manier je hier aan kunt werken. Via de training leer je praktische handvaten om beter gebruik te maken van hoe je brein werkt. Je stelt een persoonlijke BreinBlauwdruk op om verder mee te werken gedurende het traject.

Groepstraining 2 “Focus: Verankering”.
Deze training van circa 3 uur op een externe locatie heeft als doel om gedragsverandering te verankeren. De wetenschap van gedragsverandering in het brein komt aan bod. We bespreken waar deelnemers tegen aan lopen nadat zij de praktijk hebben kunnen ervaren. Er wordt onder andere een reflectiesysteem opgezet. Er is ruimte om ervaringen uit te wisselen en oplossingen te zoeken voor waar je in vast loopt.

Twee groepscoachingsessies.
Tijdens deze afspraken besteden we aandacht aan je individuele situatie en behoefte. Tijdens deze sessies in een kleine groep (maximaal 4-5 personen) van 1-1.5 uur maken wij gebruik van technieken uit de Cognitieve Gedragstherapie en Acceptance en Commitment therapie. Deze kleine groepen worden gesplitst op uitdagingen en functie, zodat er aansluiting is tussen de personen waar zij tegen aan lopen.

Nazorg.
Je ontvangt een offboarding pakket na deelname met o.a een terugvalplan, een kaartendeck en de mogelijkheid om je aan te melden voor een ondersteuning via de mail gedurende zes maanden bij het verder verankeren van je voornemens. Daarnaast ontvang je enkele afrondende opdrachten die in de loop van deze zes maanden extra ondersteuning kunnen bieden.

Docent

Linde Nieman studeerde (neuro)psychologie aan de Universiteit Leiden. Ze is oprichter en eigenaar van Ruststokers. Linde ontwikkelde een wetenschappelijk onderbouwde methode en helpt daarmee rijksambtenaren met het verlagen van werkdruk en het verhogen van de productiviteit. Met Ruststokers werkt zij voor vrijwel alle ministeries van de Rijksoverheid.

Uitvoering

Fysiek en Online

Tijdsduur

Intake (online)
2 dagdelen van elk 4 uur
2 coachingsessie (online)
Deze leeractiviteiten zijn verdeeld over 3 à 4 maanden.

Data en inschrijven

Den Haag 
Inschrijven voor training 26 september en 21 november 2024