Parlementaire Politieke Processen: Begrijpen, Schrijven, Spreken

Je bent opgeleid als beleidsmedewerker. Maar beleid spreekt niet voor zich. Jij zal toelichting moeten geven aan een staatssecretaris of een minister moeten voorbereiden op kamervragen. Dus daarbij moet je je tekst zo schrijven dat de tekst van een bewindspersoon goed overkomt. Soms zal ook jij beleid moeten uitleggen aan stakeholders. Hoe doe je dit? En hoe je dit onder (tijds)druk?

In deze training leer je heel praktisch:

  • Wat de parlementaire politieke processen zijn, welke stappen je moet doorlopen bij mondeling vragenuur en bij het beantwoorden van kamervragen.
  • Je leert vervolgens hoe je teksten schrijft voor iemand anders en hoe je je verplaatst in de bewindspersoon.-En je leert hoe je als spreker in situaties met veel hiërarchie of tijdsdruk rustig kan blijven waardoor je het beleid over kan brengen zoals jij het wil.

De training bestaat uit:

2 dagen van zelk 7,5 uur

Dag 1:

In de ochtend ligt de focus op spreektechnieken die je uitgebreid oefent. Je leert technieken over houding, ruimtegebruik, contact met je publiek, dynamiek in spreken, stemgebruik, omgaan met spanning en zenuwen, etc.
In de middag ga je verschillende situaties oefenen, waarin je over beleid moet spreken. Denk aan mondeling vragenuur, hiërarchische gesprekken met SG’s/ DG’s of managers en gesprekken die jij leidt met verschillende stakeholders van andere organisaties. De eerder geleerde spreektechnieken helpen om jouw boodschap zo helder en duidelijk mogelijk over te brengen in een taal die de ander ook begrijpt.


Dag 2:

In de ochtend leer je inhoudelijk over parlementaire en politieke processen. Dit onderdeel wordt verzorgd door Directie Bestuursondersteuning (DBO). Er wordt onder andere ingegaan op het mondeling vragenuur, alle parlementaire processen en de stappen en processen voor het beantwoorden van kamervragen.
In de middag ga je aan de slag met het maken van teksten die bijvoorbeeld door de minister of staatssecretaris tijdens het mondeling vragen uur worden uitgesproken. Of als antwoord op kamervragen. Je leert hoe je je boodschap zo formuleert dat het bijblijft en raakt en begrijpelijk is voor de bewindspersoon. Je leert hoe je een verhaal maakt dat uitgesproken gaat worden. En je leert hoe je je boodschap aanpast aan verschillende doelgroepen.
 

Docenten

Bram Adema werkt als adviseur politieke leiding bij de Directie Bestuursondersteuning (DBO) van het ministerie van justitie en veiligheid. Hierbij ligt zijn focus op parlementaire processen en internationale aangelegenheden.

Maarten van den Berg en Sus Verbruggen zijn opgeleid aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en begonnen samen PresentU, een trainingsbureau dat professionals uit het bedrijfsleven, overheidsorganisaties en politieke partijen helpt bij spreken, schrijven en presenteren.

Uitvoering

Fysiek

Tijdsduur

De training duurt 2 dagen van elk 7,5 uur.

Kosten

€ 1101,01 (op basis van de minimale aantal deelnemers)
Dit is het maximale bedrag per deelnemer bij minimale bezetting van de training.

Deze kosten zullen wij aan de hand van de ingevulde gegevens doorbelasten bij jouw directie of organisatieonderdeel.
Het is van belang dat je Leidinggevenden op de hoogte is van je deelname.

Bij een 'no show' belasten wij deze kosten ook door bij jouw directie of organisatieonderdeel.

Klik  hier voor de nieuwe werkwijze van de JenV Academie 

Klik  hier voor de voorwaarden

Data en inschrijven

Inschrijven voor training op 18 maart en 3 april 2025 
Inschrijven voor training op 27 mei en 19 juni 2025
Inschrijven voor training op 25 september en 9 oktober 2025
Inschrijven voor training op 11 en 27 november 2025

Training Parlementaire Politieke Processen 
Inschrijven voor training op 4 juni 2025