Staatsrecht en Staatsinrichting

De Grondwet, de Volksvertegenwoordiging, de Scheiding der Machten. De meeste collega's weten globaal hoe de Staat der Nederlanden is ingericht. Maar hoe zit het nu precies?

Deze training behandelt de uitgangspunten van het staatsrecht en de inrichting en werking van het staatsbestel in Nederland, in het bijzonder de inhoud van de Grondwet, de beginselen van democratie en rechtsstaat en de verhouding tussen regelgeving, bestuur en rechtspraak.

Uiteraard is er aandacht voor de positie van de beleidsmedewerker bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Wat is de plaats van een rijksambtenaar binnen de staatsrechtelijke en politieke verhoudingen? Wat mag er van een ambtenaar worden verwacht, en wat juist niet? Hoe dien je je te verhouden tot de politieke leiding van het ministerie? Onder leiding van twee staatsrechtdocenten zullen deze en andere kwesties op een interactieve wijze worden besproken en bediscussieerd. Of zoals een van de deelnemers van de training het verwoordde: ‘De stof is soms een beetje taai, want het blijft staatsrecht, maar de kundige docenten houden het licht en luchtig’.

Docenten

Coen Modderman studeerde staats-en bestuursrecht aan de Universiteit van Utrecht en werkte jarenlang als beleidsjurist en juridisch adviseur bij verschillende ministeries en overheidsorganisaties. Jip Stam studeerde rechtsgeleerdheid en rechtsfilosofie aan de Universiteit van Leiden, waar hij ook als docent/onderzoeker werkte. Beiden werken momenteel als docent staatsrecht aan de Open Universiteit.

Uitvoering

Fysiek

Tijdsduur

2 dagdelen van elk 4,5 uur

Data en inschrijven

Inschrijven voor module 8 en 10 oktober 2024
Inschrijven voor module 4 en 6 december 2024