Serious Game 'Omgaan met signalen'

Recent ontwikkelde de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur de Serious Game 'Omgaan met signalen'. Dit simulatiespel is gericht op rijksambtenaren die rondom het beleid waaraan zij werken in aanraking komen met allerlei signalen: vermoedens, indicaties, of waarschuwingen. Op het moment dat signalen zich voordoen, zijn ze lastig te herkennen of op relevantie in te schatten. Pas later, of zelfs achteraf, blijkt soms welke betekenis deze signalen hebben en volgt het inzicht dat het zinvol was geweest om eerder in actie te komen. Maar achteraf is te laat.

In de wirwar van signalen is het steeds aan ambtenaren om in te schatten wat zij ermee doen. Ondernemen zij direct actie, gaan zij op nader onderzoek uit, melden zij het direct aan hun leidinggevende of wachten zij geduldig af om te zien hoe iets zich verder ontwikkelt, zodat zij er later effectiever mee kunnen omgaan?

In het spel kruipen deelnemers in de huid van verschillende stakeholders uit het openbaar bestuur en gaan aan de slag met allerlei dynamieken die zich voordoen rondom de maatschappelijke opgave waaraan zij werken. Het spel biedt gelegenheid om door middel van ervarend leren inzichten op te doen. Doel van het spel is bewustwording van het eigen handelen, keuzes en beslissingen, en hoe bewuster, gerichter en strategischer om te gaan met signalen. Na afloop reflecteren we uitgebreid op de manier waarop deelnemers de opgave hebben aangepakt en welke lessen en inzichten dit oplevert ten aanzien van de eigen werkpraktijk.

Aan de Serious Game ligt eerder verricht onderzoek ten grondslag. Zo publiceerde de NSOB in 2022 het gelijknamige essay Omgaan met signalen (2022): een onderzoek in opdracht van zeven departementen waaronder het ministerie van JenV waarin een handelingsperspectief geschetst wordt voor overheden om passend om te gaan met signalen. 

Docenten

De game wordt begeleid door verschillende docenten van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB).

Tijdsduur

De Serious Game neemt een dagdeel (ca. 4 uur) in beslag. Het spel zelf duurt ca. 2–2,5 uur. De resterende tijd (ca. 1,5 uur) besteden we aan de nabespreking waarin we reflecteren op het eigen handelen en tekenen we lessen op voor de eigen werkpraktijk.

Uitvoering

Fysiek

Data en inschrijven

Inschrijven voor module 15 oktober 2024
Inschrijven voor module 20 november 2024