Module Beleidskompas-JenV Beleid

Voor wie

Deze module is bedoeld voor beginnende beleidsmedewerkers en is gericht op het toepassen van het Beleidskompas en de verwevenheid met omgevingsgericht werken. De 'hoe-doe-je-dat-dan-vraag' staat hierbij centraal. Voor de meer ervaren beleidsmedewerkers is er een ‘module beleidskompas met een programmatische aanpak gericht op Opavegericht Werken (OGW) en  Project/Programma Management (PPM)’.

Module Beleidskompas- OGW/PPM

Inhoud

Zodra je aan de slag gaat met een maatschappelijk opgave, herziening van bestaand beleid of een nieuw beleidsdossier, start je met het Beleidskompas. Het Beleidskompas biedt structuur met vijf stappen om beleid te ontwikkelen. Jouw eigen beleidsdossier krijgt een plek in de training en tegelijkertijd maak je kennis met JenV-ers en directies die net als jij werken aan een veilige en rechtvaardige samenleving.

Met het doorlopen van alle vragen heb je een goede basis voor de beleidsvoorbereiding waarbij alle relevante kwaliteitseisen in acht zijn genomen. Het beleidsproces stopt natuurlijk niet bij de beleidsvoorbereiding. De beleidscyclus schetst het grotere plaatje en helpt je op weg in de volgende fasen.

Leerdoelen:

  1. Deelnemers weten hoe beleid maken volgens het Beleidskompas, als onderdeel van de Beleidscyclus, er uit ziet.
  2. Deelnemers begrijpen hoe de stappen van een omgevingsgericht werken zich verhouden tot en verweven zijn met de 5 hoofdvragen van het Beleidskompas.
  3. Deelnemers begrijpen de beleidsanalytische principes achter het Beleidskompas en waarom die belangrijk zijn om tot goed beleid te komen.
  4. Deelnemers kunnen de vijf vragen van het Beleidskompas omzetten in een proces van beleid maken en hebben daarmee geoefend in een casus.
  5. Deelnemers weten wanneer ze wel en beter niet omgevingsgericht werken kunnen toepassen en kennen de gradaties in een omgevingsgerichte aanpak.

Docent

Ilse Dresscher | LinkedIn- (PPAC)
Ralph Kleuskens- (PPAC)
Ruth van Rossum- (PPAC)
Abdel Ouarraki-- (PPAC)

Uitvoering

Online en fysiek

Tijdsduur

De module bestaat uit 7 onderdelen:

  • verplichte e-learning van 1 uur
  • Introductie van 2 uur via Webex (online)
  • 4 verdiepende dagdelen van 3,5 uur (fysiek)
  • 1 stage dagdeel die de deelnemer zelf dient te organiseren (fysiek)

Data en inschrijven

Inschrijven voor module op 19 september, 3 en 17 oktober en 7 en 21 november 2024
Inschrijven voor module op 26 september, 8 en 22 oktober en 12 en 26 november 2024